10 Sene Aynı İşte Çalışan İşçinin Alacağı Net Rakam

10 Sene Aynı İşte Çalışan İşçinin Alacağı Net Rakam
Yeni yılın başlangıcıyla birlikte asgari ücret yüzde 49 artışla brüt 20.002 liraya yükseldi. Bu yılın temmuz ayında ara zam yapılmadığından yıl sonuna kadar en düşük kıdem tazminatı bu yeni brüt ücret üzerinden hesaplanacak. 10 yıl boyunca aynı iş yerinde çalışan bir işçinin alacağı kıdem tazminatı 350 bin liraya kadar çıkabilir.

Çalışanların güvencesi olan kıdem tazminatı çalışılan her yıl için 30 günlük brüt maaş üzerinden hesaplanacak. 1 Ocak itibarıyla asgari ücretin yüzde 49 artışla brüt 20.002 liraya çıkmasıyla en düşük tazminat bu miktar üzerinden belirlenecek.

Kıdem Tazminatının Tavanı Kaç Ayda Bir Güncelleniyor?

Kıdem tazminatının tavanı ise memur maaş katsayısına göre belirlenip 6 ayda bir güncellenir; temmuz ayında memurlara yapılan yüzde 19.31'lik zam ile yeni tavan 41.828 lira oldu. İhbar tazminatında tavan sınırı yoktur ve brüt maaşa göre hesaplanır.

Örneğin 10 yıl çalışmış biri temmuz öncesi 348.115 lira kıdem tazminatı alırken yeni düzenlemeyle bu tutar 415.450 liraya çıkmıştır. İhbar tazminatı ile birlikte toplam tutar 494.075 liraya ulaşmaktadır. Emeklilik askerlik gibi nedenlerle işten ayrılanlar kıdem tazminatına hak kazanabilirler.

MEB Hocam / KIDEM TAZMİNATI ÖZEL HABERİ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.