Plastik kullanımı otizme neden oluyor

Plastik kullanımı otizme neden oluyor
 Yazar / MEB Hocam
Son yıllarda giderek artan otizmli çocuk sayısına binaen dünyanın çeşitli yerlerinde araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Bu araştırmaların en sonuncusu ise plastik kullanımı ile otizm arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı.

Çağımızın en çok rastlanan vakalarından olan otizm ile ilgili olarak Avustralya'da yapılan bir çalışmada hamileyken plastiğe maruz kalmanın çocuklarda otizm riskinin arttığı ifade ediliyor.

Nörogelişimsel bir bozukluk olan otizm spektrum bozukluğu iletişimde yaşanan belli sorunları kapsayan geniş bir alandır. Hala daha sebebinin tam olarak ne olduğu bilinemeyen otizm ile ilgil yapılan yeni araştırma büyük ses getirdi.

Bilimsel yayın olarak önemli bir yer tutan Nature isimli dergide yayımlanan bir makalede, anne karnında Bisfenol A'ya (BPA) maruz kalan erkek çocuklarının 11 yaşına kadar otizm tanısı alma ihtimalinin 6 kat arttığı tespit edildi.

Yapılan araştırma ile ilgili olarak Dr. Wah Chih Boon bulguları şöyle açıklıyor "BPA'nın aromataz enzimini baskıladığını ve erkek farelerde otizm spektrum bozukluğuyla örtüşebilecek anatomik, nörolojik ve davranışsal değişikliklerle ilişkili olduğunu bulduk." dedi.

Avustralya'daki RMIT Üniversitesi'nden Elisa Hill-Yardin ise yapılan çalışmalarla ilgili olarak "İçinde yer almadığı çalışma hakkında şöyle diyor: İdrarında BPA bulunan tüm kadınların bebekleri otizmli değildi, dolayısıyla bu plastiklere maruz kalmak otizme neden olmak için tek başına yeterli değil. Muhtemelen genetik de dahil bir dizi faktör buna katkıda bulunuyor." dedi.

Meb Hocam/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.