SGK erken emeklilik şansı tanıyacak, engelli çocuğu olan anneleri ilgilendiriyor

SGK erken emeklilik şansı tanıyacak, engelli çocuğu olan anneleri ilgilendiriyor
SGK, erken emeklilik için bazı sigortalılara fırsat sunuyor ve bu konuda önemli bir uyarıda bulundu ancak erken emeklilik isteğiyle başvuranların belirli koşulları sağlamaları gerekiyor. Çalışanların erken yaşta emekli olma hayali genellikle büyük ancak EYT gibi istisnalar dışında erken emeklilik mümkün değil.

Kadınlar için emeklilik yaşı 58 erkekler için ise 60 ancak SGK’nın belirli koşullarına uyan sigortalılar için erken emeklilik fırsatı var. Özellikle ağır engelli çocuğu olan kadınlara sunulan bu imkanla emeklilik yaşı 52’ye kadar düşebiliyor.

Ağır engelli çocuğu olan kadınlara SGK ek prim günleri veriyor ve ek prim günü kadar emeklilik yaşında indirim yapıyor ancak bu imkandan yararlanmak için belirli koşullar var. İşlem başlangıç tarihi olan 1 Ekim 2008 tarihinden sonra çalışan kadınlar için bu hak geçerli. Bu tarihten önceki çalışmalar için ek prim günü verilmiyor.

SGK erken emeklilik şansı tanıyacak, engelli çocuğu olan anneleri ilgilendiriyor

1 Ekim 2008’den sonra 5400 gün çalışan kadınlara 1350 prim günü eklemesi yapılıyor ve böylece toplam prim gün sayıları 6750’ye çıkıyor. Ağır engelli çocuğu olan kadınlar bu hakka sahip olmak için sağlık kurulu raporu almalı ve SGK sağlık kurulları tarafından onaylatmalılar. Bu süreçte çocuğun durumu ve raporun alındığı tarih dikkate alınıyor.

İşlemlerini tamamlayan kadınlar erken emeklilik için özel bir hak elde ediyorlar. Bu sayede çalışan kadınların emeklilik süreleri kısalıyor ve erken emekli olma şansı artıyor. Bu imkandan yararlanmak isteyenlerin vakit kaybetmeden işlemlere başlaması önemli aksi takdirde bu fırsatı kaçırabilirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.