Yargıda son değişiklikler: Konutta haciz maddesi eklenecek! 3 madde önergeyle çıkartılacak

Yargıda son değişiklikler: Konutta haciz maddesi eklenecek! 3 madde önergeyle çıkartılacak
Yapılan yeni düzenlemelere göre İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin ilk bölümünde yer alan 22 maddeden oluşan kısım kabul edilirken, AK Parti'nin teklifiyle 3 madde teklif metninden çıkarıldı.

TBMM Genel Kurulu, yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Birinci Bölümünde bulunan 22 maddeyi kabul etti. Ancak AK Parti'nin önergesiyle teklif metninden 3 madde çıkarıldı.

Bu çıkarılan maddeler arasında Basın İlan Kurumuna yurt dışında temsilcilik açma, yurt dışında Türkçe yayın yapan mevkuteler ve internet haber sitelerinin vasıflarını tespit etme yetkisi veren maddeler ve noterlerin delil tespiti işlemi yapabilmesini düzenleyen madde bulunmaktadır.

KONUTTA HACİZ MADDESİ EKLENECEK

yargida-son-degisiklikler-konutta-haciz-maddesi-eklenecek-3-madde-onergeyle-cikartilacak

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, konutta haciz uygulamasını içeren bir maddeyi de kapsamaktadır. Buna göre, haciz yapılması talep edilen yerin bir konut olup olmadığının tespiti icra müdürü tarafından yapılacak ve konut olduğu tespit edilirse, icra mahkemesine karar sunulacak. Mahkeme, dosyayı inceledikten sonra konut olduğunu onaylarsa, haciz işlemleri başlatılacak. Eğer yerin konut olmadığı belirlenirse, mahkeme kararı kaldıracak ve icra müdürü yeniden karar verecek. Ancak, konut olmadığı kabul edilen bir yerle ilgili verilen haciz kararı üzerine yapılan haciz işlemi sırasında, yerin aslında bir konut olduğu anlaşılırsa ve borçlu haczin yapılmasına rıza göstermezse, haciz işlemi sonlandırılacak. Ancak, ihtiyati haciz hakkında bu hüküm uygulanmayacak.

MUHAFAZASINA GEREK DUYULMAYAN MALLARIN TASFİYESİ

Yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu'na, "muhafazasına gerek kalmayan malların tasfiyesi" başlıklı bir madde eklenecek. Böylece muhafaza işleminin dayanağı olan haciz kalkmış ancak yedieminde bulunan malların tasfiyesi için usul ve esaslar düzenlenecektir. Bu kapsamda, muhafaza işleminin dayanağı olan haciz kalktıktan sonra yedieminde bulunan mallar, takibin yapıldığı yer icra dairesince resen tasfiye edilecektir. Tasfiye edilecek mallarla ilgili bilgiler, icra dairesince Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nde (UYAP) duyurulacaktır. Tasfiye masrafları, öncelikle dosyadaki avanstan karşılanacak olup, avansın bulunmaması halinde Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenecektir. Dosyaya ödenen tutarın Adalet Bakanlığı bütçesinden yapılan masrafları karşılamaya yetmemesi durumunda ise, icra dairesi bakiye masrafı borçludan tahsil etmek için tahsil dairesine bildirimde bulunacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.