Torba Yasa Meclise Geliyor! Memur, Emekli ve Refah Payı Zammı

Torba Yasa Meclise Geliyor! Memur, Emekli ve Refah Payı Zammı
TBMM'ye önümüzde ki günlerde gelecek olan torba yasa ile memur, emekli ve refah payı zammı düzenlemesi hayata geçecek. Milyonlarca çalışan temmuz maaşlarını zamlı olarak alacak. İşte detaylar..

Asgari ücret zammıyla birlikte, birçok alanda iyileştirmeler ve devletten gelen haklarda değişiklikler gerçekleşti. Vatandaşların kamuya olan ödemeleri, yükümlülükleri ve sosyal destekleri etkilendi.

Emzirme ödeneği 520 liraya, cenaze ödeneği 2.054 liraya, çocuk parası aylık 268 liraya, aile zammı yardımı ise bin 341 liraya yükseltildi. Yeni asgari ücret, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak ve çalışanlar, yeni tutar üzerinden ilk ücretlerini 31 Temmuz'da alacaklar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücret, emekli aylıklarına yapılan iyileştirme ve en düşük memur maaşına ilişkin düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Refah payı zammı

Bakan Işıkhan, asgari ücreti belirlerken çalışanların enflasyona ezdirilmemesi ilkesini gözettiklerini ifade ederek, haziran ayı enflasyon oranı henüz belli olmamasına rağmen yüzde 15'ten fazla refah payı desteğini çalışanlara verdiklerini belirtti. Asgari ücret artışının 86 kalemi kapsayan iyileştirmeleri beraberinde getirdiğini ve öncelikli hedeflerinin asgari ücretli çalışanların satın alma gücünü korumak olduğunu vurguladı. Bakan ayrıca, işsizlik oranının azalacağı, turizme yönelik önemli iş gücü artışının sağlanacağı ve mevsimlik işçilikte artışların olacağına dikkat çekti. Haziran enflasyon oranının belli olmamasına rağmen yüzde 15'ten fazla refah payı desteğinin verildiğini de belirtti ve 2024'te uygulanacak asgari ücret görüşmelerinin de mutabakatla sağlanacağına inandığını ifade etti.

En düşük memur maaşı net 22 bin

Bakan Işıkhan, AK Parti Meclis Grup Toplantısı öncesi yaptığı değerlendirmede ise memur ve emekli maaşı zammıyla ilgili torba yasanın temmuz ayında Meclis'ten geçeceğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirten Işıkhan, torba yasada paydaşları memnun edecek bir sonuca ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim beyanı olduğu için en düşük memur maaşının 22 bin lira olarak torba yasa teklifinde yer alacağını belirtti. Asgari ücret desteğinin de teklifte yer alacağını ve bürokratlar tarafından üzerinde çalışıldığını ifade etti.

Asgari ücret ile 86 kalem ödemelerde artış olacak

Asgari ücret artışıyla birlikte değişen bazı kalemler arasında cenaze ödenekleri 2.054 lira, emzirme ödenekleri 520 lira, genel sağlık sigortası primleri Türk vatandaşları için 402,44 lira, yabancılar için 3.219 lira ve yabancı öğrenciler için 537 lira oldu. Ev hizmetlerinde sigorta primi günlük 8,94 lira, 10 günden fazla çalışanlar için ise 145,32 lira olarak belirlendi. Yemek parası günlük 105,75 lira, çocuk parası aylık 268,29 lira ve aile zammı yardımı ise aylık bin 341 lira olarak yükseldi. Kısa çalışma ödeneği tavan tutarı ise 14.898 liradan 19.968 liraya çıktı.

Bugün itibariyle kısa çalışma ödeneği alanların, 12 aylık ortalama brüt ücreti 30.000 liranın altında olanların ödenekleri değişmeyecek, 30.000 liranın üzerinde olanların ödenekleri ise temmuz ayından sonra yeni tavanı aşmamak koşuluyla artacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.