Anne Baba Bir Ömür Çocuğuna Para Vermek Zorunda Mıdır? Yasal Yaptırımı Var Mıdır?

Anne Baba Bir Ömür Çocuğuna Para Vermek Zorunda Mıdır? Yasal Yaptırımı Var Mıdır?
Anayasa’ya göre Türk toplumunun temeli ailedir. Geleneklerimiz de aile üyelerinin maddi anlamda zor duruma düşmeleri halinde destek olunması gerektiği yönündedir.

Anayasa’ya göre Türk toplumunun temeli ailedir. Geleneklerimiz de aile üyelerinin maddi anlamda zor duruma düşmeleri halinde destek olunması gerektiği yönündedir. Geleneklerimizin, ahlak kurallarımızın gerektirdiği aile üyelerine yardım etme hususu kanun koyucu tarafından da vicdani bir ödev olarak kalmasının ötesinde düzenlemeye tabi tutulmuştur.

Bu düzenlemelerden biri de yardım nafakası kurumudur.

Yardım Nafakası Şartları Nelerdir?

Yardım nafakası şartları arasında genel dava şartları ile beraber özel olarak düzenlenen şartlar yer almaktadır. Şartları ayrıntılı açıklayacak olursak;

  • Öncelikle belirtmek gerekir ki yardım nafakası talebi için usulüne uygun şekilde açılmış bir davanın olması gerekir. Bu dava yoksulluğa düşecek olan nafaka alacaklıları tarafından (altsoy, üstsoy veya kardeşler) açılabilir.
  • Yardım nafakası yükümlüleri altsoy, üstsoy ve kardeşlerdir. Yardım nafakası talep edilirken mirasçılıktaki sıra ilkesi göz önüne alınmalıdır. Yoksulluğa düşen taraf öncelikle altsoyundan sonra üstsoyundan en son kardeşlerinden yardım nafakası talep etmelidir.
  • Yardım nafakası şartları arasında en temel olanı şudur: İsminden de anlaşılacağı üzere yardım nafakasına hükmedilebilmesi için kişinin nafaka almadığı takdirde yardıma muhtaç hale gelmesi gerekir. Bu hususta ispat yükü yardım talep edendedir. Yani yardım nafakası isteminde bulunan kişi nafakaya hükmedilmemesi halinde yoksulluğa düşeceğini, yardıma muhtaç hale geleceğini ispatlamalıdır.
  • Kardeşlerin yardım nafakasına ilişkin yükümlülükleri bolluk, varlık içinde olmalarına bağlıdır. Yani eğer kardeş varlık içinde değil ise o halde kardeşten yardım nafakası talebi mümkün olmayacaktır.

Reşit Çocuğun Yardım Nafakası Talebi

Öncelikle belirtmek gerekir ki reşit çocuğa verilecek nafakayı iştirak nafakası ile karıştırmamak gerekir zira boşanma sürecinde geçici velayet kendisinde olmayan taraf müşterek çocukların bakımı hususunda diğer tarafla beraber yükümlü kılınmış bunun neticesinde de mahkeme tarafından tedbiren yardım nafakası hükmedilmiş olabilir.

Tedbiren hükmedilen bu nafaka boşanma davası sonuçlanınca iştirak nafakası olarak ödenmeye devam etmektedir. İştirak nafakası yalnızca ergin olmayan çocuğa verilecek bir nafaka türüdür. Eğer ergin olmayan müşterek çocuğa iştirak nafakası ödenmesine hükmolunmuşsa bu nafaka da çocuğun ergin olması ile kendiliğinden sona erecektir. Yardım nafakasında ise ergin olmak nafaka talep etmeye engel bir durum değildir.

Reşit çocuğun yardım nafakası talebi anneye babaya veya her ikisine birlikte açılacak bir dava ile ileri sürülebilir. Reşit çocuğa anne/babası tarafından zaten yardım ediliyor olması tek başına nafaka talebinin reddini gerektirecek bir husus değildir. Çünkü bu halde anne veya babanın yardımı, kendi istekleri doğrultusunda kesilebilmektedir. Anne veya babayı çocuğa yardım etmelerini zorlayacak bir durum yoktur. Dolayısıyla bu halde bile reşit çocuk anne ve babasından nafaka talep edebilmektedir. Yargıtay da bu konuda destekleyici bir karar vermiştir.

Meb Hocam / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.