Uzman ve Baş Öğretmenlik unvanları var ama tazminatları yok

Uzman ve Baş Öğretmenlik unvanları var ama tazminatları yok
MEB tarafından uygulanan bir sınav sonucunda, 10 bin 453 özel sektör öğretmeni uzman veya başöğretmen unvanı almaya hak kazandı. Ancak, kanun tarafından belirlenen ancak özel sektörde çalışan öğretmenlerin kullanamadığı haklar nedeniyle mağduriyet yaşandı

MEB tarafından uygulanan bir sınav sonucunda, 10 bin 453 özel sektör öğretmeni uzman veya başöğretmen unvanı almaya hak kazandı. Ancak, kanun tarafından belirlenen ancak özel sektörde çalışan öğretmenlerin kullanamadığı haklar nedeniyle mağduriyet yaşandı. Özel sektördeki uzman öğretmenler ve başöğretmen unvanına sahip öğretmenler, bu mağduriyetlere karşı düzenleme talep etmektedir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'yla birlikte uygulamaya konan kariyer basamakları düzenlemesi, tartışmalara rağmen hayata geçirildi. İlk uygulamada binlerce öğretmen uzman veya başöğretmen olma hakkı kazandı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu yeni sistemle ilgili olarak sınava giren öğretmenlerin %97'sinin unvan değişimine hak kazandığını belirtmişti. Sınava ilişkin tepkiler ise öğretmenlerin maddi zorluklar nedeniyle bu sınavı tercih ettiği yönündeydi. Yapılan sınavların ardından özel sektörde çalışan 10 bin 453 öğretmen unvan değişimi hakkı kazandı.

ÖZEL SEKTÖRDEKİ ÖĞRETMENLERİN DÜZENLEME TALEPLERİ

Kamuda çalışan öğretmenler unvan değişimi hakkını elde ettikten sonra aylık gelirlerinde bir artış gözlemlenirken, özel sektörde çalışan öğretmenlere sadece unvan değişimi hakkı tanınmadı. Bu durumda olan özel sektör öğretmenleri, bir düzenlemenin hızla yapılması çağrısında bulunuyor.

MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ GEREKİYOR

Özel sektördeki öğretmenler, sınava girerek 10 bin 453 öğretmenin uzman veya başöğretmen unvanı aldığına dikkat çekerek, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bir maddeyle her unvana sahip olan öğretmenin kanunla verilen haklara sahip olabileceğinin belirtildiğini vurguladı. Öğretmenler, unvan değişimi sonucunda uzman öğretmen unvanına sahip bir öğretmenin 2 bin 250 TL, başöğretmenin ise 4 bin 500 TL'lik maaş artışının özel sektörde uygulanmadığının altını çizdi.

MAĞDURİYETLERE KARŞI KADRO TALEBİ

Özel sektörde çalışan öğretmenler, kamuda aynı unvana sahip olan öğretmenlerle aralarında oluşan adaletsizlikle mücadele ederek bir an önce kadro hakkı verilmesini talep ediyor. Önceki dönemlerde uygulanan kadro düzenlemelerinin incelenerek bir yol belirlenebileceği de belirtiliyor. Öğretmenler, mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun da düzenlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

Mehmet Fahri Özkan

Kaynak : Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

3 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir