Nevruz Bayramı Nedir Ne zaman Nasıl Kutlanır?

Nevruz Bayramı Nedir Ne zaman Nasıl Kutlanır?
Nevruz Bayramı ne zamandan beri ve neden kutlanır? Nevruz kelime anlamı olarak neyi ifade eder? Nevruz ritüelleri nelerdir? İlk olarak ne zaman ve kimler tarafından kutlanmıştır? Bahar Bayramı olarak da bilinmesinin sebebi nedir?

Nevruz Bayramı, Doğu Anadolu'da hem baharın gelmesi hem de yeni yılın başlangıcı olarak, çeşitli etkinliklerle kutlanır. Ritüelleri kuşaktan kuşağa aktarılarak günümüze kadar gelmiştir. Orta Asya ve çeşitli diğer coğrafyalarda da kutlanmaktadır.

Kültürel bağları güçlendirip, kardeşlik ve dostluğu pekiştirmek, bölgesel barışı güçlendirmek adına kutlanması büyük önem arz eden Nevruz Bayramı, her yıl 21 Mart'ta kutlanmaktadır. Bahar ekinoksu olarak bilinen iki günden biri olan 21 Mart'ta gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir. Aynı durum 23 Eylül için de geçerlidir. Burada tek fark: 21 Mart'ın ilkbahar; 23 Eylül'ün ise sonbahar başlangıcı olmasıdır. Bu nedenle 21 Mart, yeni bir yılın başlaması olarak da değerlendirilmektedir.

Çin kaynaklarına göre Hunlar, M.Ö. 3. yüzyıl itibari ile bahar şenliklerini kutlamaya başlamışlardır. Buna dayanarak Nevruz'un 2.300 yıldız kutlanan Bahar bayramı olduğunu söyleyebiliriz. Bilindiği gibi yılbaşı kutlamalarının Orta Asya Türkleri tarafından başlatıldığı pek çok kaynakta yer almaktadır. Nevruz bu kutlamalar arasında yer alır.

Kelime anlamı "Yeni Gün" olan Nevruz, çiçeklerin açması ve baharın gelmesi dolayısı ile yeni bir yılın başlangıcı olarak değerlendirildiği için, bugün ne kadar bolluk, bereket, dayanışma ve yardımlaşma ile geçirilirse, tüm yılın da aynı şekilde geçeceğine inanılıyor.

Mezarlık ziyaretleri Nevruz ritüelleri arasında çok gerçekleştirilen uygulamalar arasında yer alırken, pek çok insan da yeni yıla yeniliklerle girmek istediği için bugün yeni kıyafetler giyiyor. Evinde onarılması gereken yerler varsa onarıyor. Ve temizlik yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.