Bu mesleği yapan 50 bin TL maaş alabilir! Peki neden yapılmıyor?

Oto tamiri sektöründe yetişmiş personel eksikliği dikkat çekerken, ustalar hem iş öğretecek çırak hem de kalifiye kalfa bulamamaktan şikayetçi. İşverenler, 50 bin lira maaşla çalışacak usta ve kalfa bulmakta zorlandıklarını ifade ediyor.
Bu mesleği yapan 50 bin TL maaş alabilir! Peki neden yapılmıyor?

GAZİANTEP’TE OTO TAMİR SEKTÖRÜ ELEMAN KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA

Sanayi kenti Gaziantep'te, maddi getirisi yüksek olmasına rağmen bazı mesleklerin gençler tarafından tercih edilmemesi, iş gücü sıkıntısını beraberinde getirdi. İşverenler, aylık 15 bin liraya çırak, 50 bin liraya kalfa ve usta bulmakta zorlandıklarını ifade ediyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de oto tamir sektöründe kalifiye eleman açığı giderek büyüyor.

Sektörün deneyimli ustaları, işlerini devredecek çırak ve kalfa bulamamaktan şikayetçi. Oto tamir ustaları, kolay yoldan para kazanma isteğinin yaygınlaştığını ve bu nedenle emek gerektiren ama iyi kazandıran mesleklere talebin azaldığını belirtiyor. Ayrıca 12 yıllık zorunlu eğitimin de meslek sahibi olma sürecini geciktirdiğine dikkat çekiliyor.

ESKİDEN ÇOCUK YAŞTA ÇIRAK OLUNURDU

Sanayide yetişmiş eleman eksikliğinin ciddi bir sorun haline geldiğini vurgulayan oto tamir ustası Mehmet Yılmaz, geçmişte ilkokul çağındaki çocukların yaz tatillerinde çırak olarak sanayiye geldiğini hatırlatarak, "Şimdi eğitim 17-18 yaşında bitiyor. Bu da sanayide ara eleman yetişmesini geciktiriyor" dedi.

50 BİN LİRA MAAŞA KALFA BULAMIYORUZ

Yılmaz, hem yetiştirecek çırak hem de çalıştıracak kalfa bulmakta zorlandıklarını belirterek, "İyi bir kalfanın maaşı 40-50 bin lirayı buluyor ama yine de eleman bulamıyoruz. Herkes çocuklarının memur olmasını istiyor. Ancak herkesin okuma kapasitesi aynı değil. Okumayan gençler, sanayide meslek öğrenebilir. Bu çocukları da iyi yetiştirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

MESLEK ALTIN BİLEZİKTİ

Oto tamir ustası İdris Demir ise sektördeki eleman açığının temelinde mesleğe olan ilgi eksikliği olduğunu söyledi. İyi bir ustanın maaşının 40 bin lirayı bulduğunu belirten Demir, "Bu iş kolay değil, emek ister. Ama meslek öğrenen gençler hem iyi kazanç elde eder hem de geleceğini garanti altına alır. Ben bu işe 10 yaşında başladım. Bugün üniversite mezunları bile gelip bu mesleği öğrenmek istiyor. Çünkü meslek, altın bileziktir" dedi.

Demir, 12 yıllık zorunlu eğitimin gençlerin sanayiyle erken yaşta tanışmasını engellediğini, bu nedenle meslek öğrenme sürecinin aksadığını belirtti.

ARAÇ TAMİR SÜRESİ UZADI

Vatandaşlardan Fethulla Ensari de eleman eksikliğinin araç tamir sürelerine yansıdığını ifade etti. Eskiden araçlarının birkaç saat içinde tamir edildiğini belirten Ensari, "Şimdi sabah bıraktığımız aracı akşam anca alıyoruz. Ustalar, eleman eksikliği nedeniyle gecikme yaşandığını söylüyor. Bu durum biz müşteriler için de sıkıntı yaratıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak:Mynet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.