Çiftçiye kötü haber! Yem ve Gübreye vergi düzenlemesi sorun çıkartacak...

Çiftçiye kötü haber! Yem ve Gübreye vergi düzenlemesi sorun çıkartacak...
Türkiye'de çiftçilerin maliyetlerini artıracak yeni bir vergi düzenlemesi, çiftçiler arasında endişe yaratıyor. Hükümetin yeni vergi taslağı, yeme yüzde 10, gübreye yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) getirmeyi planlıyor. Peki üretim zaten kıt kanaat ilerliyor, bu vergi üretimin sonunu mu getirecek? Şimdi detaylar...

Türkiye'de çiftçilerin maliyetlerini artıracak yeni bir vergi düzenlemesi çiftçiler arasında büyük endişe yaratıyor. Çiftçiler ayaklanabilir.

Hükümetin yeni vergi taslağı yeme yüzde 10 gübreye ise yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) getirilmesini masa getirecek. Tepkileri ölçmeye çalışıyorlar.

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez bu düzenlemenin tarımsal üretim maliyetlerini artıracağını üretimi düşüreceğini ve gıda fiyatlarının artmasına dolayısıyla gıda enflasyonunun yükselmesine neden olacağını belirtti. Açıklama sonrası çiftçiler kara kara düşünmeye başladılar bile...

Türkiye'nin gübre ve yemde dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Suiçmez KDV artışının çiftçilerin daha az yem ve gübre kullanmalarına yol açacağını ve bunun maliyetleri artıracağını ifade etti. Kullanım pahalılıktan ötürü azaldığında ise ortaya sağlıksız ürün üretimi ve sağlık sorunları getirebilir.

Suiçmez KDV artışının yanlış bir adım olduğunu ve çiftçilere yönelik vergi indirimlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Üretimde kolaylık imkan sağlanması gerekirken işi yokuşa sürmek anlamsız.

Söz konusu mazot kullanımındaki KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve ÖTV'nin sıfırlanması gibi destekler beklerken KDV artışı ile karşılaşmanın üreticiyi zor durumda bırakacağını ve çiftçilerin tarım alanlarından çekilmesine yol açabileceğini belirtti.

MEB Hocam olarak fikrimizi söylemeden geçemeyeceğiz. Lüks teknelere ucuz yakıt, vergisiz yakıt bir ara gündemdeydi. Hala ucuz mu alıyorlar? bilmiyoruz. Ama eğer öyle bir şey varsa, onlara yapılıyorsa çiftçiye de yapılmalı ve takibi yapılmalı diye düşünüyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.