Türkiye'de yeni sistem 1 Ocak 2025 tarihi ile başlıyor

Türkiye'de yeni sistem 1 Ocak 2025 tarihi ile başlıyor
1 Ocak 2025 itibari ile Avrupa’da uygulanan o sistem Türkiye için başlıyor. Türkiye’de resmen başlayacak olan depozite iade sistemi ile atılmayan su ve soda gibi içeceklerin şişeleri hem çevrenin korunmasını hem de vatandaşların para kazanmasını sağlayacak.

Yıllardır Avrupa’da görüp duyduğumuz plastik ve cam şişelerin atılmayıp dönüştürülmesini sağlayan sistem yeni yıl ile beraber artık Türkiye’de de uygulanacak.

Su ve soda gibi içeceklerin şişelerini atmayarak 5 bin noktaya kurulacak olan cihazlara getirenler şişe başına ücret alacaklar.

Yen uygulanacak depozito iade sistemi ile hem çevrenin bu gibi atıklardan korunmasına hem geri dönüşüm alışkanlığının kazandırılmasına hem de vatandaşların cüzi bir miktarda olsa ücret almasına olanak sağlayacak.

Çevre bilincinin arttırılması hedeflenen bu sistem ile vatandaşlar su, kola, soda gibi içeceklerin cam ve plastik şişelerini bu makinelere atarak şişe başına 25 kuruş kazanabilecekler.

Türkiye’nin 5 bin noktasına yerleştirilecek olan depozito iade makinesi Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısıyla kullanıma sunulacak.

Sisteme e-cüzdanlar entegre edilecek. Bu saye de vatandaşlar şişeler aracılığı ile sistemde biriken paralarının takiplerini kolayca yapabilecekken aynı zamanda biriken ücreti başka alanlarda alışverişlerde de kullanabilecek.

Meb Hocam / Özel Haber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.