Memurlara sağlanan yeşil pasaport avantajı: Hangi durumlarda ve kimler alabilir? Emekliler yeşil pasaport alabilir mi?
Yeşil pasaport, devlet memurları, kamu çalışanları, eski TBMM çalışanları, belediye başkanları ve ailelerine verilen bir pasaport türüdür. Bu pasaport türü, yeşil renkte olduğu için halk arasında yeşil pasaport olarak anılır. Yeşil pasaport sahipleri, belirli avantajlara sahip olmakta ve pek çok ülkeye vizesiz seyahat etme imkanına sahip olmaktadır.
Yeşil pasaport sahipleri, ülkeler arası seyahatlerinde vize almak için harcanacak zaman ve maddi kaynaklarını minimize edebilirler. Bununla birlikte, yeşil pasaport sahipleri, belirli günlerle sınırlı olmak kaydıyla vizesiz seyahat etme imkanına sahiptir. Bu durum, yeşil pasaport sahiplerinin seyahat planlarını daha kolay ve esnek bir şekilde yapmalarına olanak tanır.
YEŞİL PASAPORT KİMLERE VERİLİR?
Birinci, ikinci ve üçüncü derecede bulunan devlet memurları ve sözleşmeli devlet memurları, TBMM eski üyeleri ve bakanlar, görevleri boyunca büyükşehir belediye başkanları ve ilçe belediye başkanları, devlet sporcusu statüsünde olan sporcular, birinci dereceden emekli olmuş eski belediye başkanları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halk Bank gibi devlet bankalarında özelleştirmeden önce çalışmaya başlayanlara ve belirli şartları tamamlamış çalışanlara, “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport verilmesine İlişkin Esaslar” yasasıyla belirli ihracat hacmini geçmiş iş adamlarına ve ihracat miktarına bağlı olarak şirket yetkililerine, baroya kayıtlı en az 15 yıldır avukatlık yapan avukatlara, hususi damgalı yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
YEŞİL PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN GEREKEN BELGELER
Yeşil pasaport almak isteyenler, hususi pasaport için gerekli olan evrakları tamamlayarak yeşil pasaport başvuru linkinden randevu alıp başvurularını tamamlayabilirler. Hususi pasaport için gerekli evraklar şunlardır:
- İçişleri Bakanlığı'na hususi pasaport talep yazısı,
- 1 adet biyometrik fotoğraf,
- Nüfus cüzdanının aslı,
- Çalışanlar için, çalıştıkları kurumun il, bölge veya genel müdürlüklerinden alınmış imza sirküleri,
- Emekliler için, emekli oldukları tarihte hangi kadro ve kıdemde emekliye ayrıldıklarını gösteren belge,
- İstifa eden memurlar için, istifa ettikleri dönemde hangi kıdemde olduklarını gösteren belge,
- Hak sahibi vefat edenler için, vefat eden hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kıdemini gösteren belge,
- 18 yaşından küçükler için, velilerden alınan muvafakatname.
Bu evraklar tamamlandıktan sonra, hususi pasaport başvurusu yapılabilir. Başvuru sonrası, başvuru sahibi hususi pasaportu almaya hak kazanırsa, yeşil pasaport sahibi olarak belirtilen avantajlardan faydalanabilir.
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.