Ücretli öğretmenlikte eksik maaş sorunu! Yılda 9 ay çalışma “Mevsimlik işçi miyiz öğretmen mi?”

Ücretli öğretmenlikte eksik maaş sorunu! Yılda 9 ay çalışma “Mevsimlik işçi miyiz öğretmen mi?”
Milli Eğitim Bakanlığı ücretli öğretmenlik şikayet hattına gelen mesajlar dolup taştı. Ücretli öğretmenlerin durumu ile ilgili şikayetlerim var diyenlerin sayısı artıyor. Alınan maaşın asgari ücret olmaması başta olmak üzere bazı ücretli öğretmenlerin haftalık 30 saat derse giremiyor oluşu bile düşündürüyor. Yarım yatan sigortadan maaşların eksik yatmasına, yol ve yemek yardımı verilmemesine kadar biriken şikayetler “Mevsimlik işçi miyiz, öğretmen mi?” sorusunu sorgulatıyor…

Öğretmen adaylarının KPSS puanı ile 2024 atamalarını beklediği bir dönemde ücretli öğretmenlik konusu yeniden gündem oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ücretli öğretmenliğe bakışını dile getirdiği günden itibaren gelen şikayetler had safhaya ulaştı. Mart ayında şikayet var hattına gelen bir mesajda bir okulda ücretli öğretmenlik yapan öğretmenin maaşının iki aydır yatmadığı öğrenildi.

“Mağdur durumdayım” diyen öğretmen çareyi Bakanlığın şikayet hattına durumu yazmakta buldu. Aynı pozisyonda olup Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda kadrolu öğretmenlerle birlikte hizmet veren öğretmenler “Ücretli öğretmenler yok sayılıyor. Emeğimin karşılığını alamıyorum. Mağduriyetim ne olacak?” demekten geri duramıyor.

ucretli-ogretmenlikte-eksik-maas-sorunu-yilda-9-ay-calisma-mevsimlik-isci-miyiz-ogretmen-mi.png

Bakanlığın yıllardır üzerinde herhangi bir çalışması bulunmayan ücretli öğretmenlik sorunu nasıl aşılabilir? Bu konuda bir çalışma var mı? henüz resmi bir açıklama bulunmuyor. Ancak gelen şikayetler arasında en çok alınan maaşların asgari ücretin altında olması ve mevsimlik işçi gibi farklı bir pozisyonda kalınması gibi mesajlarda yer alıyor.

“Ücretli Öğretmenler Ek İş Yapmak Zorunda Kalıyor”

İşte şikayet var hattına iletilen o mesajlardan birisi “Yarım yatan sigorta, kırtasiye yardımı alamıyor, yol yemek yardımı alamıyor. Ayrıca banka promosyonu da alamıyorlar. Yılda sadece 9 ay mevsimlik işçi gibi çalışıyorlar. Bu şartlar yüzünden çoğu ücretli öğretmen ek iş yapmak zorunda kalıyor. O yüzden eğitim verdikleri kuruma daha yorgun ve stresli gitmek durumunda kalıyorlar.

Bu şartlar altında kaliteli eğitim yapmak dahi imkansız. Ya ücretli öğretmenlerin standartları düzeltilmeli ya da belirli koşullar belirleyerek atanma şansı verilmeli. 2018 yılında yapıldığı gibi belirli koşullar altındaki öğretmenler çalıştıkları kurumları atanarak bu kurumlardaki açığı kapatabilirler. Hem eğitimin kalitesi artar hem de bu insanların hayat standardı insani seviyeye gelmiş olur.”

ÖNERİ LİNK: Ücretli öğretmenlik kalkıyor mu? Cumhurbaşkanı Bakan Tekin’e talimat mı verdi?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT

UYARI:
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum