Öğretmenlere hangi hallerde mazeret izni verilir?

Öğretmenlere hangi hallerde mazeret izni verilir?
 Editör / MEB Haber
Öğretmenlerin yaz tatillerinden dolayı Yıllık izinleri yoktur. Ancak belli durumlar ve hallerine karşılaşan öğretmenlere izin verilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı izin yönergesi oluşturulmuştur. Bu yönergeye göre öğretmenlere mazeret izni hangi hallerde verilir?

Mazeret izni olarak adlandırılan söz konusu izinler Memurlara eğitim öğretim yılı içerisinde yaşamış oldukları belli durumlardan dolayı göreve gelememeleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygun görülmesi halinde verilen izinlerdir. Çok zaruri durumlarda Memurlara verilebilen mazeret izinleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı İzin Yönergesi kullanılır. söz konusu izin için öğretmenler dilekçe yazarlar. Mazeretleri ilçe milli eğitim müdürlüğüne bildirilen öğretmenlerin ilgili mazeretleri uygun görülmesi halinde söz konusu izinleri kaymakamlık makamı tarafından onaylanır.

Mazeret izni verilmesini gerektirecek olan haller aşağıdaki gibi listelenmiştir.

Verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri şunlardır:
a) Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Sağlık durumu uygun olduğu takdirde hekimin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda, kadın memurun fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası
analık izni süresine eklenir.

b) Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.

c) Doğumun beklenen tarihten sonra gerçekleşmesi halinde, fazladan geçen süreler doğum sonrası analık izni süresinden düşülmez.

ç) Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

d) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir.

e) Erkek memura, isteği üzerine eşinin doğum yapması nedeniyle doğum tarihinden itibaren on gün izin verilir.

f) Memura isteği üzerine kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde resmi nikah tarihinden, düğünün resmi nikahtan sonra yapılması durumunda ise memurun tercihi göz önünde bulundurularak resmi nikah veya düğün tarihinden itibaren yedi gün izin verilir.

g) Memura, isteği üzerine eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba
veya kardeşinin ölümü halinde ölüm tarihinden itibaren yedi gün izin verilir.

ğ) Memurlara, en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması halinde
hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde on güne kadar mazeret izni verilir.

Meb Hocam/ ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir