Asker Öğretmenken göreve iade edilenlerin OYAK kaybı
Meslekten çıkarılma neticesinde OYAK üyeliği sona eren ve birikimlerini kaybedenlerin, göreve dönüşleri sonrası yaşadığı maddi kayıpların nasıl telafi edileceği konusunda hukuki süreçler değerlendiriliyor.
OYAK ÜYELİĞİ NEDİR, KİMLERİ KAPSAR?
205 Sayılı Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu kapsamında kurulan OYAK, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görev yapan muvazzaf ve sözleşmeli subaylar, astsubaylar ile uzman jandarmalar için tamamlayıcı bir mesleki emeklilik fonu niteliğindedir. Uzman erbaşlar ise isteğe bağlı olarak OYAK üyesi olabilmektedir.
MESLEKTEN ÇIKARILINCA OYAK BİRİKİMLERİ NE OLUYOR?
OYAK üyeliği, doğrudan görevle ilişkilidir. Ceza mahkemesi kararları, disiplin yaptırımları veya sözleşme feshi nedeniyle meslekten çıkarılan personelin OYAK üyeliği de sona eriyor. Ancak üyelik süresi ve aidat ödeme durumuna göre birikimlerin akıbeti değişiyor:
3 yıldan az üyelik süresi olanlara hiçbir ödeme yapılmıyor.
3 ila 10 yıl arasında üyelik süresi olanlara yalnızca ödedikleri aidatlar iade ediliyor.
10 yıl ve üzeri üyelik süresi olanlara OYAK rezervinin tamamı ödeniyor veya kişinin rızasıyla OYAK Emeklilik Maaşı Sistemine aktarılıyor.
GÖREVE İADE EDİLENLER İÇİN HUKUKİ YOL ARAYIŞI
Göreve iade edilenlerin, meslekten ayrılmaları sürecinde OYAK birikimlerinden doğan zararlarının nasıl giderileceği konusu hukuki bir tartışmaya yol açmış durumda. OYAK birikimleri kapsamında uğranan zararın belirlenmesi ve bu kaybın tazmin edilmesi için yasal düzenleme gerekip gerekmediği değerlendiriliyor.
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.