MEB aldığı kararla liselerde yeni bir dönem başlatacak! Köklü değişiklikler kapıda, resmi gazetede yayımlandı
MEB'DEN LİSELERDE YENİ DÖNEM: KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde önemli değişiklikler yaparak yeni düzenlemeleri Resmî Gazete'de yayımladı. Bu düzenlemeler öğrenci ve öğretmenler için birçok yeniliği beraberinde getiriyor. İşte liselerde uygulanacak yeni kurallar:
DEVAMSIZLIK VE İŞLETME SÖZLEŞMESİ ŞARTI
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler eğitimlerine devam edebilmek için bir işletme ile sözleşme imzalamak zorunda olacak. Bu uygulama öğrencilerin mesleki deneyim kazanmalarına da olanak tanıyacak.
ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERE EĞİTİM ZORUNLULUĞU
Merkezi sınav puanıyla öğrenci kabul eden okullara atanan öğretmenler ve yöneticiler Millî Eğitim Akademisi'nde zorunlu eğitimlere tabi tutulacak. Bakanlık tarafından belirlenen bu eğitimler öğretmenlerin ve yöneticilerin mesleki yetkinliklerini artıracak.
MERKEZİ SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARDA YENİ DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
Merkezi sınav puanıyla öğrenci kabul eden okulların seçim ve değerlendirme süreçleri yeniden düzenlendi. İl ve Bakanlık düzeyinde oluşturulan komisyonlarla daha şeffaf ve objektif kriterler belirlenerek bu okulların yıllık olarak izlenmesi sağlanacak. Başarısız bulunan okullar merkezi sınavla öğrenci alma hakkını kaybedebilecek.
MESLEKİ VE TEKNİK LİSELER İÇİN YENİ MODEL
Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezleri artık bölge okulu ihtisas okulu ve sektöre entegre okul olarak yapılandırılabilecek. Sektöre entegre okullarda 11. sınıftan itibaren öğrenciler nakil yoluyla eğitim alabilecek.
ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK DÜZENLEMELER
Beden eğitimi derslerinde etkinliklere katılamayacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için rapor alma zorunluluğu getirildi.
Engelli öğrenciler için devamsızlık süresi 70 güne çıkarıldı.
Engelli öğretmenler özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuğu olan öğretmenler ve süt izni kullananlar için haftalık ders programları özel olarak düzenlenecek.
NAKİL SÜREÇLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Sağlık sorunları veya kamu görevi nedeniyle il değiştiren velilerin çocukları kontenjan şartı aranmaksızın nakil hakkına sahip olacak. Böylece ailelerin yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçilecek.
ÖĞRETMEN PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ
Okul yöneticileri öğretmenlerin performansını her yıl en az bir kez değerlendirecek. Bu sistemle öğretmenlerin mesleki gelişimi teşvik edilecek ve eğitim kalitesi artırılacak.
MEB’in yürürlüğe koyduğu bu yeni düzenlemeler sayesinde eğitim sisteminde köklü değişiklikler getirerek hem öğrenciler hem de eğitimciler için daha sistemli ve verimli bir model sunmuş olacak.
Kaynak:MEB Hocam Haber
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.