Türk Eğitim Sistemi ABD'den Finlandiya Modeline Geçiyor: Öğrenciler ve Öğretmenleri İlgilendiren Haber!

Türk Eğitim Sistemi ABD'den Finlandiya Modeline Geçiyor: Öğrenciler ve Öğretmenleri İlgilendiren Haber!
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer göreve geldiği günden beri öğretmenleri yüksek lisans eğitimine teşvik ediyor. Bunun sebebi oldu. Türk Eğitim Sisteminde köklü değişiklik...

Türk Eğitim Sistemi ABD'den Finlandiya Modeline Geçiyor: Öğrenciler ve Öğretmenleri İlgilendiren Haber!

Türk Eğitim Sistemi Osmanlı Devleti'nin Tanzimat Fermanına kadar uzanıyor. O yıllarda başlayan ve ABD eğitim sisteminin şekillendirdiği eğitim sistemimizde Finlandiya Modeli geliyor.

2 Mart 1926’da kabul edilen, ‘Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun’ bugünkü eğitim hizmetlerinin temelini oluşturur.

Peki Finlandiya Eğitim Sistemi Nasıl?

Finlandiya Eğitim Sisteminde öğretmenler yüksek lisans yaptıktan sonra göreve başlar. Öğretmenler sınıfın tek hakimidir. Esnek yapıdaki eğitim sisteminde müfredat dayatması yoktur. Öğretmene güvenilir.

Ayrıca öğrenciler üzerinde sınav baskısı da yoktur.

Finlandiya Eğitim Sistemini şöyle özetlemek mümkün:

Standart test yok

Finlandiya'nın standart testleri yoktur. Bunların tek istisnası, bir lisenin sonundaki öğrenciler için (bir Amerikan lisesine eşdeğer) gönüllü bir sınav olan Ulusal Yeterlilik Sınavı adı verilen bir sınavdır.

Öğretmenler değerlendirmez ve sorumlu tutulmaz

Suçun çoğu öğretmenlere atılıyor ve bazen haklı da olabilir. Ancak Finlandiya'da, öğretmenler için çıta o kadar yükseğe ayarlanmıştır ki, öğretmenler için katı bir "notlandırma" sistemine sahip olmak için genellikle hiçbir neden yoktur. Finlandiya Eğitim Bakanlığı müdürü ve Fin Dersleri kitabının yazarı Pasi Sahlberg: Dünya Finlandiya'daki Eğitim Değişikliğinden Ne Öğrenebilir? Öğretmenlerin hesap verebilirliği hakkında şunları söyledi:

"Fince hesap verebilirlik için bir kelime yok... Hesap verebilirlik, sorumluluk çıkarıldığında geriye kalan bir şeydir."

— Pasi Sahlberg

Rekabet değil işbirliği

Çoğu Amerikalı ve diğer ülkeler eğitim sistemini büyük bir Darwinci rekabet olarak görürken, Finliler bunu farklı görüyor. Sahlberg, Samuli Paronen adlı bir yazardan şu satırları aktarıyor:

"Gerçek kazananlar rekabet etmez."

Eşitlikçi bir okul ve sosyal gelişim

1980'lerden bu yana Finli eğitimciler şu temel konuları bir öncelik haline getirmeye odaklandılar:

  • Eğitim, toplumsal eşitsizliği dengelemek için bir araç olmalıdır.

  • Tüm öğrencilere ücretsiz okul yemeği verilir.

  • Sağlık hizmetlerine erişim kolaylığı.

  • Psikolojik danışmanlık

  • Bireyselleştirilmiş rehberlik

Finlandiya'nın yolu, kolektif bir eşitlik ortamında bireyden başlamaktır.

Okula daha büyük yaşta başlamak

Öğrenciler yedi yaşında okula başlarlar. Zorunlu eğitime zincirlenmemeleri için gelişen çocukluk yıllarında onlara özgür hükümranlık verilir. Bu sadece bir çocuğun çocuk olmasına izin vermenin bir yolu.

Finlandiyalı çocukların devam etmesi gereken sadece 9 yıllık zorunlu eğitim vardır. Dokuzuncu sınıftan sonra veya 16 yaşında olan her şey isteğe bağlıdır.

Geleneksel bir üniversite derecesinin ötesinde profesyonel seçenekler sunmak

Finlandiya'da, öğrencileri bir üniversiteye kabul edilmelerini belirleyen Olgunluk Testine hazırlayan üç yıllık bir program olan Lise Okulu vardır. Bu genellikle “lisede” geçirdikleri süre boyunca edindikleri uzmanlıklara dayanır.

Ardından, öğrencileri çeşitli kariyerler için eğiten üç yıllık bir program olan mesleki eğitim var. Üniversiteye başvurmak isterlerse, Olgunluk sınavına girme seçeneğine sahiptirler.

Okullar geç saatlerde başlar

Finlandiya'daki öğrenciler genellikle okula 09:00 – 09:45 saatleri arasında başlar. Araştırmalar , erken başlama zamanlarının öğrencilerin esenliği, sağlığı ve olgunlaşması için zararlı olduğunu göstermiştir . Fin okulları bir gün sonra başlar ve genellikle 2:00 – 2:45 arasında biter. Daha uzun ders süreleri ve aralarında çok daha uzun aralar var. Genel sistem, öğrencilerine bilgileri sıkıştırmak için değil, bütüncül bir öğrenme ortamı yaratmak için oradadır.

Öğretmen değişikliği pek yaşanmaz

Finlandiya'daki öğrenciler genellikle eğitimlerinin altı yılına kadar aynı öğretmene sahiptir. Bu süre zarfında öğretmen, bir akıl hocası veya hatta bir aile üyesi rolünü üstlenebilir. O yıllarda karşılıklı güven ve bağ kurulur, böylece her iki taraf da birbirini tanır ve saygı duyar.

Daha rahat bir öğrenme ortamı

Finlandiya'nın okullarıyla ilgili yaptıklarında genel bir eğilim var. Daha az stres, daha az gereksiz düzenleme ve daha fazla ilgi. Öğrencilerin genellikle günde sadece birkaç dersi vardır. Yiyeceklerini yemek, eğlence aktivitelerinin tadını çıkarmak ve genellikle sadece rahatlamak için birkaç kez vakitleri vardır. Gün boyunca, çocukların kalkıp gerinebilecekleri, biraz temiz hava alabilecekleri ve basınçlarını azaltabilecekleri 15 ila 20 dakikalık aralıklar vardır.

Bu tür ortamlara öğretmenlerin de ihtiyacı vardır. Fin okullarının her yerinde, dinlenip dinlenebilecekleri, güne hazırlanabilecekleri veya sadece sosyalleşebilecekleri öğretmen odaları kurulur. Öğretmenler de insandır ve yeteneklerinin en iyi şekilde çalışabilmeleri için işlevsel olmaları gerekir.

Daha az ev ödevi ve okul dışı görev

OECD'ye göre, Finlandiya'daki öğrenciler dünyadaki diğer tüm öğrencilerden daha az okuldışı iş ve ev ödevine sahiptir. Geceleri sadece yarım saatlerini okuldan aldıkları şeyler üzerinde çalışarak geçiriyorlar. Finli öğrencilerin de öğretmeni yoktur. Yine de, gereksiz ya da gereksiz stres olmadan, toksik okul-yaşam dengeleri olan kültürlerden daha iyi performans gösteriyorlar.

Finli öğrenciler, bir konuda mükemmel olmanın getirdiği ek baskı olmadan okulda yapmak için ihtiyaç duydukları her şeyi alıyorlar. Notlar ve yoğun iş hakkında endişelenmelerine gerek kalmadan ellerindeki gerçek göreve, yani bir insan olarak öğrenmeye ve büyümeye odaklanabilirler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT

UYARI:
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

2 Yorum