Orayı her iki ülke de sahiplenmek istemiyor? Peki ama neden?

Orayı her iki ülke de sahiplenmek istemiyor? Peki ama neden?
Mısır ve Sudan arasında yer alan 2.060 kilometrekarelik bölgeyi her iki ülkede sahiplenmiyor. Nedeni ortaya çıktı.

Mısır ve Sudan arasında yer alan yaklaşık 2.060 kilometrekarelik Bir Tawil bölgesi her iki ülkenin de sahiplenmediği tek toprak parçası olarak dikkat çekiyor.

Bu durum 1899 ve 1902 yıllarında belirlenen farklı sınır çizimlerinden kaynaklanıyor. 1899'da İngiltere Mısır-Sudan sınırını 22. enlem olarak belirleyerek Hala'ib Üçgeni'ni Mısır'a Bir Tawil'i ise Sudan'a bırakmıştı.

Söz konusu 1902'de bölgedeki kabilelerin yaşam alanları göz önünde bulundurularak sınır yeniden düzenlendi; bu kez Hala'ib Sudan'a Bir Tawil ise Mısır'a verildi. Günümüzde Mısır 1899'daki sınırı kabul ederek Hala'ib Üçgeni'ni kendi toprağı sayarken Sudan 1902'deki sınırı esas alarak Hala'ib'i talep ediyor ve Bir Tawil'in Mısır'a ait olduğunu savunmaktadır.

Öte yandan her iki ülke de Hala'ib Üçgeni'ni isterken Bir Tawil'i sahiplenmiyor. Bu nedenle Bir Tawil "terra nullius" yani "kimseye ait olmayan toprak" statüsünde kalmaktadır. Çöl iklimine sahip olan ve ekonomik açıdan cazip olmayan bu bölgede kalıcı yerleşim bulunmuyor; sadece Ababda ve Bishari gibi göçebe kabileler zaman zaman bölgeden geçmektedir.

2014 yılında Amerikalı Jeremiah Heaton kızını "prenses" yapmak amacıyla Bir Tawil'e giderek "Kuzey Sudan Krallığı"nı ilan etmiş olsa da bu tür girişimler uluslararası toplum tarafından tanınmamaktadır. Söz konusu Mısır ve Sudan'ın sahiplenmek istemediği bu toprak parçası dünyanın en ilginç sınır anlaşmazlıklarından biri olarak sahipsiz kalmaya devam etmektedir.

MEB Hocam / BİLGİ HABERİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.