Bayramda çalışan işçilerin hakları nelerdir, işveren ne kadar ücret ödemeli?

Bayramda çalışan işçilerin hakları nelerdir, işveren ne kadar ücret ödemeli?
Ramazan Bayramı nedeniyle özel sektörde çalışan işçilerin bayramda çalışmaları halinde hakları ve ücret hesaplamaları nasıl olacak?

Hangi sektörde çalışanlar bayramda izin yapamayacak?

Kamu personeli 9 gün tatil yaparken, özel sektör çalışanlarının büyük bir kısmı kesintisiz tatil yapamayacaklar. Özellikle özel güvenlik, hastane, otel ve restoran çalışanları bayram günleri de dahil olmak üzere çalışmaya devam edecekler.

İşçilerin bayramlarda çalışması zorunlu mu?

İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışabilmesi için iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde hüküm bulunması gerekiyor. Sözleşmede böyle bir hüküm yoksa, işçinin yazılı onayı alınmalıdır.

bayramda-calisan-iscilerin-haklari-nelerdir-isveren-ne-kadar-ucret-odemeli.png

Bayramda çalışan işçilere günlük ücretlerinin yanı sıra fazla mesai ücreti ödenmez; yerine izin verilmesi de mümkün değildir. 2024 yılında bir asgari ücretli işçi günlük brüt 666,75 TL, net 566,73 TL alacak ve Ramazan bayramı için toplamda 3,5 gün çalışırsa, ek olarak 1983,56 TL net ücret alır. Özel sektördeki işverenler, idari izinli sayılan günlerde işçilerini toplu izne çıkarabilir ve bu süre için telafi çalışması yaptırabilirler, ancak telafi çalışması günde üç saati geçemez ve hafta sonu ya da başka bir bayramda yapılamaz.

Yıllık izinle birlikte 9 günlük bir tatil mümkün olabilir. İşçi ile işveren anlaşırsa, yıllık izinler bölünerek kullanılabilir ve bu sayede işçiler bayram tatilinde 9 gün izin yapabilirler. Yıllık izin süresinden ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri sayılmaz. Yazıda ayrıca Türkiye'deki ulusal bayram ve genel tatil günlerinin süreleri de belirtilmiştir.

Bayram ve genel tatil günü süreleri şöyle:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı: 1,5 gün

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 1 gün

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü: 1 gün

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 1 gün

30 Ağustos Zafer Bayramı: 1 gün

Ramazan Bayramı: 3,5 gün

Kurban Bayramı: 4,5 gün

Yılbaşı tatili: 1 gün

kaynak : https://parahocam.com/yasam/bayramda-calisan-isciler-ek-odeme-alabilir-mi-h223.html

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.