Vakıf üniversiteleri ücretleri YÖK incelemesi başlattı

Vakıf üniversiteleri ücretleri YÖK incelemesi başlattı
YÖK başkanı tarafından vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerindeki zam oranıyla ilgili net açıklama geldi. YÖK uyardı lakin vakıf üniversiteleri kaale alacak mı bilinmez.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih dönemi öncesinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) vakıf yükseköğretim kurumlarına eğitim öğretim ücretleri konusunda önemli uyarılarda bulundu.

YÖK tarafından yapılan açıklamada "Öğrencilerin tercihlerini ve devam ettikleri yükseköğretim kurumlarına bağlılıklarını en çok etkileyen faktörlerden biri öğrenim ücretleridir." ifadelerine yer verildi.

YÖK Başkanı Özvar vakıf yükseköğretim kurumlarının kâr amacı gütmediğini vurguladı ve şunları ekledi: "Adaylar kaydolacakları programın süresi boyunca öğrenim ücretlerinin yaklaşık ne kadar olacağını bilmek istemekte ve sürpriz veya beklenmedik bir ücret değişikliği ile karşılaşmak istememektedir. Bu son derece haklı ve meşru bir taleptir."

YÖK 10 Temmuz 2024 tarihli toplantısında vakıf yükseköğretim kurumlarının eğitim öğretim ücretlerini belirlerken şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğine karar verdi:

1) Ücretlerin dönemsel değil, yıllık ve tayin edilmiş bir miktar olarak tespit edilmesi,

2) Ücretlerin tercih ve/veya yatay geçiş dönemlerinden önce net bir miktar olarak ve her bir adayın kolayca ulaşabileceği şekilde ilan edilmesi,

3) İlk kayıt esnasında öğrenciye taahhüt edilmiş eğitim-öğretim ücreti artış oranlarının aşılmaması ancak her halükarda yapılacak artışlarda en çok Tüketici Fiyat Endeksindeki (TÜFE) on iki aylık ortalama oranın esas alınması ve bu kapsamdaki güncellemelerin resmi internet sitelerinden duyurulması,

4) Kayıt döneminden sonra her ne ad altında olursa olsun açıkça ilan edilmemiş ilave/beklenmedik ücret ve ücret artışı talebinde bulunmamaları

5) İlan edilen eğitim ve öğretim ücretlerinde TÜFE üzerinden resmi güncelleme oranları dışında herhangi bir ilave değişiklik yapılmamalı ve alınacak bu yöndeki kararlar uygun zamanda ve elverişli araçlarla tüm öğrencilerle paylaşılmalı

MEB Hocam / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT

UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.