Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?
Erasmus programı, hem lisans hem de yüksek lisans öğrencileri için uygundur. Bu yazıda, Erasmus programının nasıl yapılacağı ve bu programın getirdiği avantajları keşfedeceksiniz.

Erasmus programı, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve öğrencilerin Avrupa'da farklı üniversitelerde bir dönem eğitim almasını sağlayan bir değişim programıdır. Bu program, öğrencilere kültürel, akademik ve kişisel açıdan yeni deneyimler kazandırırken, aynı zamanda onların dil becerilerini de geliştirme imkanı sunar.

Erasmus programı, Avrupa'nın farklı ülkelerindeki üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin birbirleriyle tanışmaları ve farklı kültürleri keşfetmeleri için büyük bir fırsat sunar. Hem lisans hem de yüksek lisans öğrencileri için uygundur ve genellikle 3-12 ay arasında sürer.

Yurtdışında eğitim olanakları, teknolojinin gelişmesi, ülkeler arası ticari anlaşmalar ve ulaşım kolaylıklarının etkisiyle artmakta ve öğrencilere daha iyi bir gelecek sunmak adına yurtdışı eğitim organizasyonları, her geçen yıl daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle öğrencilik hayatınızın bir dönemini yurtdışında geçirmenizi öneriyoruz. Farklı ülkelerde öğrencilik deneyimi yaşayarak, keşfederek, yeni kültürler tanıyarak ve yabancı dilinizi geliştirerek, okurken büyük kazanımlar elde edebilirsiniz.

Work and travel (WAT) programı gibi öğrencilik döneminde deneyimleyebileceğiniz popüler bir başka programdan bahsedeceğiz. Avrupa Birliği'nin Eğitsel-Görsel-işitsel ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA) işbirliğiyle düzenlenen ve Türkiye'deki programların daire başkanlığını Türkiye Ulusal Ajansı üstlenen Erasmus değişim programının detaylarını öğrenmek isterseniz, bu yazımızı okumanızı öneririz.

Erasmus programı, genellikle 7 yıllık planlar halinde EACEA tarafından yürütülmektedir. Erasmus programının amacı, öğrencilere farklı ülkelerde öğrenim görmelerine ve kültürel değişim programlarına katılmalarına olanak tanımaktır. Erasmus programı şartları nelerdir, Erasmus plus nedir, Erasmus ile gidilen ülkeler hangileridir ve erasmus programından kimler yararlanabilir gibi bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Erasmus hibe ve bursları hakkında bilgi sahibi olabilir ve Erasmus kelime anlamından program içeriklerine kadar her şeyi öğrenebilirsiniz.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (3)

Erasmus Nedir?

Öğrencilerin sık sık sorduğu sorulardan biri olan "Erasmus nedir?" sorusuna yanıt arıyorsanız, size bu konuda yardımcı olabiliriz. Hayat boyu öğrenme programının bir parçası olan Erasmus, pek çok farklı ülkeden katılan Avrupa üniversitelerinin birbirleriyle etkileşim halinde olması ve ortak projeler üretip yürütmesi için mali destek sağlayan en yaygın sistemlerden biridir.

1987'den beri Avrupa Birliği tarafından yürütülen Erasmus programı, yükseköğretim düzeyindeki değişim programlarına dahil olan tüm Avrupa ülkeleri ve aday ülkelerdeki kurumları kapsamaktadır. Erasmus, öğrencilere en az 3 ay en fazla 12 ay arasında yurtdışında eğitim görme, akademik becerilerini geliştirme, farklı bir ülkedeki eğitim ortamını deneyimleme ve aynı zamanda uluslararası bir tecrübe kazanma fırsatı sunmaktadır.

Program, adını farklı ülkelerdeki üniversitelerde eğitim ve öğretim hayatını sürdürerek Hümanizm akımının öncülerinden sayılan Desiderius Erasmus'tan almıştır. Erasmus programına üye olan ülkelerdeki anlaşmalı üniversitelerde en az bir lisans dönemi geçirmiş milyonlarca öğrenci, programın avantajlarından faydalanarak uluslararası bir deneyim kazanmıştır. Eğer siz de farklı ülkelerde öğrencilik deneyimi yaşamak ve kültürel değişim programlarına katılmak istiyorsanız, Erasmus programına katılmayı düşünebilirsiniz.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (8)

Erasmus+ Nedir?

Erasmus + diğer adıyla Erasmus Plus'tan kısaca bahsedelim. Erasmus+ programı, eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki hibe destek programlarını tek bir çatı altında toplayarak 2007-2013 dönemindeki Erasmus programının temelini oluşturan yapıya benzer. Bu program, yurtdışında eğitim, staj, öğretim, profesyonel gelişim ve öğrenmeye dayalı gençlik aktiviteleri ile kurumların birbiriyle olan etkileşimini desteklemeyi amaçlamaktadır. 14,7 milyar Euro bütçesiyle Erasmus+ programı, 4 milyondan fazla öğrenciye öğrenim, eğitim ve iş deneyimi kazanımı sağlamayı hedeflemektedir.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır

Erasmus Programının Amacı Nedir?

Erasmus programının temel amacı, üniversite öğrencilerinin hareketliliğini arttırarak Avrupa Birliği ve üye ülkeleri arasında işbirliğini güçlendirmektir. Bu program aynı zamanda öğrencilere mezuniyet sonrası iş dünyasına daha iyi adapte olma imkanı sağlayarak üniversitelerin kalitesini arttırmayı hedefler. Erasmus programı bir burs, diploma, yabancı dil veya araştırma programı değildir. Ancak, yurtdışında dil eğitimi alarak Erasmus programına katılmak için minimum dil seviyesine ulaşabilirsiniz.

Erasmus programı sayesinde farklı kültürlerden arkadaşlar edinebilir, farklı bakış açıları kazanabilir ve dilinizi geliştirebilirsiniz. Bu deneyimler, öğrenimlerinize yurtdışında devam etme, istediğiniz bir ülkede çalışma ve yaşama gibi çeşitli fırsatlar sunarak uluslararası alanda var olmanız için önemli bir adım olabilir. Yurtdışı eğitim ve staj faaliyetlerinin yanı sıra, master ve doktora seviyeleri ve öğretim görevlileri için de projeler bulunmaktadır. Erasmus programı, öğrencilerin hayatlarına unutulmaz bir deneyim katmak için harika bir fırsattır.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (7)

Erasmus Ülkeleri Hangileridir?

Erasmus programı, 33 farklı ülkede yer alan 4000’den fazla üniversiteyi içermektedir. Programda seçim yapmak için öğrencilerin üniversitelerinin anlaşmalı olduğu ülkelere bakmaları gerekmektedir. Birleşik Krallık, Avrupa Birliği'nden ayrıldığı için artık programa dahil olamayacak, ancak İrlanda halen programda yer almaya devam edecektir.

Erasmus programı kapsamında, İtalya, Almanya, Portekiz, İspanya, Hollanda, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İsveç, Macaristan ve Belçika gibi ülkeler yer almaktadır. Ayrıca, Birleşik Krallık'ın yokluğunda, İngilizce'ye hakim olma özellikleriyle bilinen İsveç, Norveç, Danimarka, Hollanda, Finlandiya gibi ülkeler de tercih edilebilir. Tabii ki, bu bölgelerde okullarınızın anlaşmalarının olması durumunda.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (6)

1.ve 2.Grup Ülkeler

AlmanyaAvusturyaBelçika
DanimarkaFinlandiyaFransa
Güney KıbrısİrlandaHollanda
İspanyaİsveçİtalya
İzlandaLihtenştaynLüksemburg
MaltaNorveçPortekiz
Yunanistan

3.Grup Ülkeler

BulgaristanÇekyaHırvatistan
LetonyaLitvanyaMacaristan
MakedonyaPolonyaRomanya
SırbistanSlovakyaSlovenya
Türkiye

1.ve 2. Grup ülkeler arasında İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve 3.grup ülkeler arasında Türkiye ve Makedonya Avrupa birliği olmayan ülkeler dâhilinde programa katılmaktadır.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (5)

Erasmus Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Erasmus programı, üniversiteler arasında değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak aşağıdaki şartların sağlanması beklenmektedir.

  • Erasmus programı dahilinde öğrenciler, tam bir akademik yıl ya da yarım yıl boyunca faaliyetlerini gerçekleştirebilmektedir.
  • Öğrenciler, öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği başlıkları altında tercih yapabilir ve 12 aya kadar hibe alabilirler.
  • Tam bir akademik yıl için 60 kredi, yarım dönem için 30 kredi ve 3 dönem için 20 kredi alınması zorunludur.
  • Öğrenciler, derslerden başarısız olmaları durumunda, aynı dersleri Türkiye’de yeniden almak zorundadırlar.
  • Daha önce Erasmus faaliyetinden yararlanmış olan öğrenciler, toplam süreleri 12 ayı geçmediği sürece ikinci kez Erasmus Plus programına katılabilirler. Ancak, öncelik hiç katılmamış olan öğrencilere verilir.
  • Öğrenim hareketliliği 2 defa alınabilir veya bir öğrenim ve bir staj faaliyetine katılım gösterilebilir.
  • Programlar kontenjanlarla sınırlıdır ve öğrencinin ortalaması yüksek olanlara öncelik verilir.
  • Kaydı dondurulan öğrenciler, Erasmus Plus programından faydalanamazlar.
  • Aynı kademede (lisans/yüksek lisans/doktora) 12 ayı aşan öğrencilere hibe ödemesi yapılmaz.
  • Program süresinin uzatılması mümkündür, ancak en az 1 ay öncesinden talep taraflara sunulmalıdır.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (1)

Erasmus Programına Nasıl Başvuru Yapılır?

Erasmus programına başvururken, öğrencilerin okudukları kurumun Erasmus koordinatörleriyle iletişime geçmeleri ve okullarının anlaşmalı olduğu üniversitelere göre öğrenim ya da staj amacıyla gitmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Erasmus başvuru tarihleri de mutlaka kontrol edilmelidir. Unutmayın ki, her üniversite bölümü için Erasmus programı bulunmamaktadır, bu nedenle öncesinde hangi bölümlerin Erasmus programlarına dahil olduğuna bakılmalıdır.

Hazırlık sürecinde okulunuzdan destek alsanız da, genel olarak başvuruların şubat ayının ilk haftası veya en geç mart ayının son haftası gibi sisteme yüklenmesi gerektiğini bilmenizde fayda vardır.

Başvuru için gereken şartlar şunlardır:

  • Okulun web sayfasından online olarak başvuru yapmak
  • Örgün öğrenim gören tam zamanlı lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak
  • Sadece eğitim alınan üniversitenin anlaşmalı olduğu kurumlar ve yer aldığı ülkeler arasından seçim yapmak
  • Programdan faydalanmak için lisans ve ön lisans ilk yılını tamamlamış olmak
  • Üniversiteye göre değişebilmekle birlikte Erasmus için gereken ortalama lisans öğrencileri için en az 2.20, yüksek lisans veya doktora öğrencileri için en az 2.50 ortalamaya sahip olmak
  • Öğrenme veya staj hareketliliği başvuru formunu doldurmak
  • Kısa bir özgeçmiş hazırlamak
  • Güncel transkript sunmak
  • Program öncesinde ve sonrasında, OLS (Çevrim içi dil desteği) sistemi üzerinden en az 60/100 sonucu almak için 2 adet sınava girmek (Zorunlu olduğu halde bu sınavları almayan öğrencilerden kesinti yapılır)
  • İlk sınavdan C2 alan öğrenciler, 2. sınava girmek zorunda değildir.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (2)

Erasmus Programına Nasıl Başvuru Yapılır?

  • Erasmus programından faydalanmak isteyen öğrenciler için başvuru şartları oldukça basit ve erişilebilir niteliktedir. Öncelikle başvuru süreci okulun web sayfasından online olarak gerçekleştirilmektedir.
  • Bu süreçte öğrencilerin, tam zamanlı lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olmaları gerekmektedir.
  • Ayrıca başvuru yapılacak kurumlar ve ülkeler sadece öğrencinin eğitim aldığı üniversitenin anlaşmalı olduğu yerler arasından seçilmelidir.
  • Erasmus programından faydalanmak için öğrencilerin lisans ve ön lisans ilk yılını tamamlamış olmaları gerekmektedir.
  • Bunun yanı sıra, üniversitelere göre değişebilmekle birlikte en az 2.20 gibi bir ortalama gerekmektedir. Yüksek lisans veya doktora öğrencileri için bu ortalama en az 2.50 olmalıdır.
  • Başvuru için öğrencilerin öğrenme veya staj hareketliliği başvuru formunu doldurması gerekmektedir.
  • Ayrıca kısa bir özgeçmiş ve güncel transkript de başvuru dosyasında yer almalıdır.
  • Erasmus programına kabul edilen öğrencilerin programa başlamadan önce ve program sonrasında OLS (Çevrim içi dil desteği) sistemi üzerinden 2 adet sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu sınavlardan en az 60/100 puan alınması zorunludur.
  • Sınavlara katılmayan öğrencilerin bursları kesilebileceği unutulmamalıdır. İlk sınavdan C2 alan öğrencilerin ikinci sınava girmeleri zorunlu değildir.

Erasmus Nedir Nasıl Yapılır (4)

Erasmus Ücretleri Ne Kadar?

Erasmus deneyimi, ülkemizdeki üniversitelerinde eğitim gören öğrenciler için oldukça heyecan verici bir fırsattır. Ancak, bu deneyim hakkında birçok soru vardır. Özellikle, öğrencilerin en sık sorduğu sorulardan biri de ne kadar para ödeneceğidir.

Erasmus+ programı kapsamında, Avrupa üniversitelerinde öğrenim ücreti, kayıt ücreti, laboratuvar ücreti veya kütüphane ücreti talep edilmemektedir. Ancak, öğrencilerin sigorta, ulaşım kartı gibi bazı ödemeler yapması gerekebilir.

Erasmus+ programı kapsamında, aylık Erasmus hibe miktarları değişkenlik göstermektedir. Hibeler, öğrencilerin gidecekleri ülkenin mali durumuna ve öğrenim veya staj durumuna göre belirlenmektedir. Örneğin, 2019 yılında, 1 ve 2. Grup ülkelerde öğrenim için 500€, staj için 600€ Euro ödenirken, 3. Grup ülkelerde öğrenim için 300€, staj için 400€ Euro ödeme yapılmaktadır. Ancak, hibelerin %70'i yurtdışına çıkmadan önce, geri kalan %30'u ise yurtdışından döndükten sonra ödenmektedir.

Erasmus deneyimi sırasında, konaklama ücretleri öğrencilere ait olacaktır. Bu nedenle, aylık hibe miktarı bazen yeterli olmayabilir. Ayrıca, Erasmus deneyiminden önce de bazı harcamalar yapılması gerekebilir. Bu nedenle, yaklaşık 3000-5000₺ gibi bir miktarın yanınızda bulundurmanız önerilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT

UYARI:
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebhocam.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum