Tezgah fiyatları ile TÜİK rakamları uyuşmadı: Fiyat artışı yüzde üçyüzü geçti! Kilo ile alan beddua ediyor!
Türkiye'de son dönemde yaşanan enflasyon sıkıntıları, vatandaşların alım gücünü ciddi şekilde etkiliyor. Mart ayı enflasyon oranları açıklandıktan sonra yapılan açıklamalar, enflasyonun yüksek seyrettiğine işaret etti. TÜİK'in yıllık enflasyon oranı yüzde 50.51 olarak açıklanırken, geçen yılın mart ayına göre yüzde 10'luk bir düşüş yaşandığı kaydedildi. Ancak, pazar ve marketlerdeki fiyatlar, bu düşüşü yansıtmıyor.
Özellikle meyve-sebze fiyatlarında görülen artış, vatandaşların cebini ciddi şekilde yakıyor. Bir önceki yılın mart ayına göre yüzde 300'ü aşan bir artış görülen meyve-sebzeler, alışveriş yapanların büyük bir bölümünü zor durumda bırakıyor. Manav esnafı, kilo ile alma kültürünün yok olduğuna dikkat çekerek, alabilenlerin bol bol beddua ederek alışveriş yaptığını ifade ediyor.
SOĞAN ZİRVEYİ KAPTIRMIYOR
Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre; aynı marketin sebze-meyve fiyatları, geçen yılla karşılaştırıldığında, kabağın kilosu 19 lira iken, bu yıl 39 liraya çıktı. Aynı şekilde, patlıcanın kilo fiyatı da geçen yıl 29 lirayken, bu yıl 39 liraya yükseldi. Bir yıl önce aynı tezgahta soğanın kilosu 6,49 lirayken, bu sene kilosu 24,99 lira olarak satılıyor. Bu durum, vatandaşların alım gücünün azalmasına ve tüketici endekslerinde artışa neden oluyor.
ALAN BEDDUA EDİYOR
Manav Alişan Manas, fiyat artışlarına ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:
“Geçen sene insanların alım gücünün yüzde elli düştüğünü söylüyorduk. Bu yıl ise bu oranın yüzde 75'e çıktığını görüyoruz. Fiyatlar ise uçuk seviyelere ulaştı. Bizim gibi gariban insanlar bu fiyatlarla başa çıkamaz. Kilo ile alma kültürü artık ortadan kalktı. Alabilenler bile bol bol beddua ederek alıyor.”
PAZAR DIŞINDA SATIYORUM
İstanbul'da 40 yıldır pazarlarda sebze-meyve satan Ahmet Karakuş, bu yıl ilk kez elinde kalan ürünleri pazar dışında satmak zorunda kaldığını belirtti. Fiyat artışlarının önüne geçilemez hale geldiğini söyleyen Karakuş, yeşil soğanın fiyatının önceki yıla göre yüzde 50 arttığını, kuru soğanın ise yüzde 300 zamlandığını ifade etti. Halde durumun perişanlık olduğunu belirten Karakuş, pazarda eskiden mal kalmadığını, ancak bu yıl ürünleri bitiremediğini ve sokakta arabada satmak zorunda kaldığını dile getirdi. Karakuş, halkın artık taneyle bile ürün aldığını sözlerine ekledi.
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.