EYT'li öğretmenlerde o şart aranmayacak: İşe başlama talebinde kolaylık sağlanacak! EYT'li öğretmenler sevinçten uçtu!
Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim kurumlarındaki Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) öğretmenlerin çalışma koşullarına yönelik yeni bir karar aldı. Buna göre, emekli olduktan sonra özel okullarda görev yapmak isteyen EYT'li öğretmenler, sözleşme imzalamak için mevzuatta yer alan en az bir yıllık sözleşme şartını yerine getirmek zorunda kalmayacaklar. Bu düzenleme ile EYT'li öğretmenlerin, emeklilik sonrasında çalışmak istedikleri kurumlarda daha esnek bir şekilde görev yapabilecekleri önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Ayrıca, bursluluk sınavları ile ilgili de önemli bir karar alındığı belirtildi. Deprem felaketi nedeniyle eğitimde oluşan mağduriyetlerin giderilmesi için alınan bu karar, öğrencilerin sınavlara daha hazırlıklı girmelerini sağlayacak. Buna göre, öğrencilerin bursluluk sınavlarına hazırlık süreleri daha uzun tutulacak ve sınavların yapılacağı tarihler önceden duyurulacak. Bu sayede öğrencilerin sınav stresiyle başa çıkmaları kolaylaşacak ve daha başarılı sonuçlar alabilecekleri düşünülüyor.
İSTENİLEN TARİHTE BURSLULUK SINAVI YAPILABİLİR
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen resmi yazıda, özel öğretim kurumlarının işleyişi ile ilgili yeni kararların tebliğ edildiği belirtildi. Bu kararlardan biri de bursluluk sınavları ile ilgili oldu. Deprem felaketi nedeniyle öğrenci ve eğitimcilerin mağduriyet yaşamaması adına alınan karar uyarınca, ocak, şubat ve mart aylarında bursluluk sınavlarını yapamamış olan özel öğretim kurumları, valilikten izin almak kaydıyla 2022-2023 ders yılı içinde istedikleri tarihte bu sınavları yapabilecekler.
AFET BÖLGELERİNDE EĞİTİM
Yeni yönetmelik kapsamında, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde birden fazla aynı türde özel öğretim kurumu bulunan ve bu kurumların bir veya birkaçının sağlam ve dayanıklı olmadığı tespit edilen kurucular, gerekli koşulları sağlayarak diğer aynı türdeki kurumların binasında eğitim faaliyetlerine devam edebilecekler. Bu izin 2023-2024 öğretim yılı sonuna kadar geçerli olacak. Aynı bölgede yer alan ve binası sağlam ve dayanıklı olmadığı tespit edilen kurumlar ise farklı bir kurucuya ait sağlam ve dayanıklı olduğu belgelendirilen aynı türdeki başka kurum binasında da eğitim yapabilecekler. Bu izin de 2023-2024 öğretim yılı sonuna kadar geçerli olacak. Böylece, öğrencilerin eğitimlerinin aksamadan devam etmesi sağlanacak.
SÖZLEŞME ŞARTI KALKTI
EYT düzenlemesi kapsamında emekli olmak üzere işten çıkış yapan öğretmenlerin, tekrar aynı iş yerinde göreve başlamalarıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, emekli müracaat dilekçesinde hem işten ayrılış hem de işe başlama talebi bulunan özel okul öğretmenleri için yeni bir belge talep edilmeyecek. EYT'li öğretmenlerin emekli oldukları özel okulla yeniden sözleşme imzalamaları halinde, mevzuatta yer alan "en az 1 yıllık sözleşme süresi" koşulu aranmayacak. Yani, EYT'li öğretmenler, yeniden çalışacakları okulla bir yıllık sözleşme imzalamak zorunda kalmayacaklar. Ayrıca, sözleşmenin dışındaki belgelerde de yenileme talep edilmeyecek.
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.