2023 ve 2024 yılları yapay zekanın yıllarıdır desek abartmış olmayız. İlk başlarda sadece belli başlı basit cümleler kurabilen Yapay Zeka artık video çekip neredeyse film yapacak kıvama geldi.
Hiç olmayan resimleri oluşturan, hiç olmayan tabloları çizen, size konu ile ilgili geniş çaplı araştırma yapan ve hiç olmayan makaleleri kendisi oluşturan yapay zeka 2023 ve 2024 yıllarında yapmış olduğu çalışmalarla adeta kendine hayran bıraktı. Özellikle tasarım alanında çalışan insanların işlerine gelecekte ellerinden alacağı söylenen yapay zeka ile ilgili ortaya atılan bu iddialar haksız da sayılmaz.
Ancak günümüzde özellikle okula giden çocukların yapay zekayı öğrenmesi halinde öğretmenler tarafından verilen ödevleri söz konusu yapay zekaya yaptırma durumları da meydana geliyor. İşin kötüsü öğretmenlerimizin yapay zekanın yazmış olduğu makaleleri anlamayacak durumda olmalarıdır.
Aslında belli kalıp cümleleri kullanan yapay zeka ile ilgili belli tespitleri yapan öğretmenlerimiz olsa da söz konusu tespitin ispatı olmadığı için herhangi bir işlemde yapılamıyor. İşte bunu önlemek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde yapay zeka ile yazılmış makaleleri tespit eden bir yazılım geliştirildi.
Chat gpt tarafından yazılan makalelerin tespit edilmesi amacıyla geliştirilen algoritma sayesinde %94 oranında Yapay Zeka tarafından yazılmış olan yazıların tespit edilmesi sağlanıyor.
Chat gpt'nin hala sınırlı bir alanda faaliyet gösterdiğini belirten uzmanlar söz konusu sistem ile chat gpt'nin gerçeklik algısı yaratmak amacıyla kurmuş olduğu algoritmanın tespit edildiğini ifade etti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan New York Eyalet Üniversitesinde yapılan bir araştırmana neticesinde oluşturulan Bir yazılım ile yapay zeka tarafından yazılmış olan makaleler bir bir tespit edilebiliyor.
Söz konusu sistem ile yapay zeka ile beraber oluşturulan 50 sahte makalenin 50'sinin de tespiti başarıyla gerçekleştirildi. xFakeSci Ismi verilen sistem sayesinde tespit edilen makalelerin daha geniş örneklerle test edilmesinin ardından söz konusu sistem tüm dünyaya tanıtılacak.
Söz konusu yazılımın dünya geneline yayılması neticesinde ise yapay zeka ile yazılan metinlerin de tespit edilebilmesi halinde özellikle okullarda öğrenciler tarafından yapılan ödevlerin de taramaları yapılabilecek.
Meb Hocam / ÖZEL HABER