Öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgeleri toplamda 3 bölgeye ayrılmıştır. 1. bölge olarak adlandırılan ve ülkemizin genellikle deniz kenarında imkanları gelişmiş nufus bölgelerinde hizmet veren okulları ifade eden yerlerde bir söz konusu zorunlu hizmeti tamamlamak mümkün. Söz konusu 1. bölgenin 4., 5. ve 6. bölgesi olarak ifade edilen merkezden uzak ancak deniz kenarı bölgelere bile denk gelebilen okullarda söz konusu zorunlu hizmetini yapan şanslı öğretmenlerimiz var.
Deniz Manzaralı Doğu Hizmeti Sayılan Okul, O Öğretmenler Çok Şanslı
Son dönemde oldukça sorgulanan konulardan biri de zorunlu hizmet kapsamında belirlenen bölgeler olmaktadır. Deniz manzaralı okulunda zorunlu hizmetini tamamlayan öğretmen de var -30 derece soğukta sabah kilometrelerce ötedeki okuluna gitmeye çalışarak ilgili hizmeti vermeye çalışan da... Peki bu tezat durumun sebebi nedir?
Bunun yanında 3. bölge olarak tabir edilen ve genelde ülkemizin doğu ve güney doğu bölgelerinde yer alan okullarda söz konus hizmetini tamamlamaya çalılşan öğretmenlerimiz de var. Öğretmenler söz konusu 3. bölgede kilometrelerce uzaktaki yerleşim yerlerinde sobalı lojmanlarda kalarak söz konusu görevlerini yapmaktadırlar. Bu iki grup arasınd maaş ve ek ders ücreti anlamında da herhangi bir fark yok. Ne bir görev tazminatı var ne de maddi bir imkan.
Söz konusu iki grup arasında sadece hizmet puanı anlamında belli farklar var. Ancak son zamanlarda yaşanan norm sorunu sebebiyle artık bu farkın olması da bir anlam taşımamakta. Zira ne kadar puanı olursa olsun öğretmenlerin söz konusu 1. bölgede hizmet veren okullara tayin isteyip gidebilmesi açılmayan kadrolar sebebiyle pek mümkün değil.
Milli Eğitim Bakanlığı söz konusu 3. bölgede çalışmayı daha cazip hale getirecek sosyal ve ekonomik haklar tanımazsa bahsi geçen 3. bölgede hizmet veren okullardaki yoğun sirkülasyon talebini de durduramayacaktır. Sırf bu talep sebebiyle söz konusu okullarda eğitim belli aralıklarla kesintiye uğramaktadır.
Meb Hocam/ ÖZEL HABER